
SECTION 30 - INTERPRETATIONS AND EXCEPTIONS 

1. General Exceptions to Lot Size Requirements.  If at the time of passage of this Ordinance, or 
annexation to the city, a legally created lot or the aggregate of contiguous loss or land parcels 
held in a single ownership, has an area or dimension less than required for the zoning district in 
which the property is located, the lot or aggregate holdings may be occupied by any permitted 
use in the district subject to compliance with all other requirements of the district, provided 
however, that the use of a lot in an R-7.5, R-5.0 or R-O District which has an area deficiency 
shall be limited to a single-family dwelling. 

 
2. Accessory Structures and Uses. 
 

A. A greenhouse or hot house may be maintained accessory to a dwelling provided there are 
no sales. 

 
 B. A guest house may be maintained accessory to a dwelling. 
 

C. Sight obscuring fences, as per Section 4 (Definitions), may be located in a required front 
yard or in a vision clearance area provided that they shall not exceed three (3) feet in height 
measured from the top of the curb. 

   
3. Exception to Height Regulations.  Height limitations set forth elsewhere in this Ordinance shall 

not apply to:  water towers and tanks, provided they are not less than 50 feet from every lot 
line; chimneys, church spires, belfries, cupolas, domes, smokestacks, flagpoles, grain elevators, 
cooling towers, monuments, fire hose towers, masts, aerials, elevator shafts and other similar 
projections; and outdoor theater screens, provided said screens contain no advertising matter 
other than the name of the theater. 

  
4. Access.  Except as permitted by other provisions of this Ordinance, no lot shall contain any 

building used in whole or in part for residential purposes unless said lot abuts a street for a 
distance of at least 20 feet. 

 
5. Vision Clearance Area.  Vision Clearance Area shall be provided within the triangular corner, 

two sides of which are the intersecting right-of-way lines, and the third side, the connection of 
points on those right-of-way lines the following distance from the point of intersection of those 
two lines (See Figures 1 and 2.) 

 
A. In a residential district, the minimum distance shall be 30 feet or, at intersections including 

an alley, 10 feet. 
 

B. In all other districts where yards are required, the minimum distance shall be 15 feet or at 
intersections including an alley, 10 feet, except that when the angle of intersection between 
streets other than an alley is less than 30 degrees, the distance shall be 25 feet. 

 
C. In districts where no yards are required, the minimum distance shall be 10 feet. 
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D. Vision clearance area shall contain no plantings, fences, walls, structures or temporary or 
permanent obstructions exceeding three (3) feet in height measured from the top of the 
curb, except that street trees exceeding this height may be located in this area provided all 
branches and foliage are removed to a height of eight (8) feet above the grade, and a 
maximum of two (2) sign support posts not exceeding eight (8) inches in diameter may be 
located in this area provided that no portion of the sign or signboard may extend below 
eight (8) feet above the grade. 

 
6. Exception to Yard Requirements.   
 

A. Projects into required yards.  Certain architectural features may project into required yards 
or courts as follows: 

 
1) Cornices, canopies, eaves, belt courses, sills, or other similar architectural features, or 

fireplaces, but they may not in any case extend more than eighteen (18) inches into any 
required yard areas. 

 
2) Fire escapes, open uncovered porches, balconies, landing places or outside stairways 

may not in any case extend more than eighteen (18) inches into any required side or rear 
yards, and not exceeding six (6) feet into any required front yard.  This is not to be 
construed as prohibiting open porches or stoops not exceeding eighteen (18) inches in 
height and not approaching closer than eighteen (18) inches to any lot line. 

 
B. Residential use in Commercial or industrial Zoning Districts.  Any structure in a "C" or "I" 

District designed and used for residential purposes shall comply with the requirements of 
the R-O District.  Structures in any "C" or "I" District which contain dwelling units not on 
the ground floor need not comply with residential district yard requirements, provided such 
structures comply with other applicable codes or regulations as may exist concerning the 
health and safety aspects of the dwelling units. 

 
7. Authorization for Similar Uses.  The Planning Commission may rule by resolution that a use, 

not specifically named in the allowed uses of a district shall be included among the allowed 
uses, if the use is of the same general type and is similar to the allowed uses. 

 
8. Existing Uses.  Except as hereinafter specified, any use, building or structure lawfully existing 

at the time of the enactment of this ordinance, may be continued even though such use, building 
or structure may not conform to the provisions of this Ordinance for the district in which it is 
located; provided however, that this section does not apply to any use, building or structure 
established in violation of any zoning ordinance previously in effect. 

 
9. Pending Building Permits.  Nothing herein shall require any change in the location, site plans, 

building plans, construction, size, or designated use of any development, building, structure or 
part thereof, for which the required official approval has been granted prior to the adoption of 
this Ordinance, or which was lawfully permitted within an area prior to annexation thereof to 
the City of Tillamook City.  Unless construction on such building or structure within the City 
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begins within one (1) year after the adoption of this Ordinance, no such existing permit shall be 
deemed to allow any building or use which would not conform to the requirements of this 
Ordinance. 

 
10.Existing Land Restrictions.  It is not intended by this Ordinance to interfere with or abrogate or 

annul any easements, covenants or other agreements between parties; provided however, that 
where this Ordinance imposed a greater restriction upon the use of buildings or premises or 
upon height of buildings, or requires larger open spaces than are imposed or required by other 
ordinances, rules, regulations, or by easements, covenants, or agreements, the provisions of this 
Ordinance shall govern. 
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